Награда Отисак Ђорђу Косићу за текст представе „Успаванка за Алексију Рајчић“

На завршеном Позоришном фестивалу младих аматерских и професионалних аутора – МАПА 032, који је трајао од 23. до 29. септембра 2024. године у Чачку, главна награда фестивала Отисак, аутору млађем од 32 године, за аутентичност израза, припала је Ђорђу Косићу, за посебност садржаја, форме и стила писане речи комада „Успаванка за Алексију Рајчић”, али и за све комаде које тек треба да напише, док је награда ТРАГ, за укупан допринос развоју позоришне сцене Чачка, припао глумици Драги Живановић.

Жири у саставу: глумица Исидора Минић, глумац Радоје Чупић и драмски писац Петар Михајловић – доделио је укупно 20 награда у две селекције. Истакнути уметници наградили су представу „Ко је убио Џенис Џоплин?“ Српског народног позоришта и Омладинске престонице Европе ОПЕНС наградом за уметнички дојам представе у целини, за театарско уметничко дело као амалгам музике и речи, емоције и атракције, игре и живота. Такође, награђен је наградом за редитељско остварење Југ Ђорђевић за режију представе „Успаванка за Алексију Рајчић“, у извођењу Народног позоришта из Београда, за успело комбиновање свих позоришних средстава стварајући тако, како визуелно тако и значењски, важно уметничко дело.

Када је реч о глумцима и глумицама, 4 равноправне награде за глумачка остварења припала су: Вањи Ејдус у представи „Успаванка за Алексију Рајчић“, Бојани Милановић у представи „Ко је убио Џенис Џоплин?“, Стефану Вукићу такође за улогу у представи „Ко је убио Џенис Џоплин?“, као и Братиславу Јанковићу за улогу остварену у представи „Ко игра Соњу Савић?“ у продукцији Градског позоришта Чачак.

Специјалне награде у професионалној селекцији отишле су у руке Соњи Кеслер за улогу Џенис Џоплин, Ксенији Митровић за улогу Луције Кос у представи „Три зиме“, док је за приказану посвећеност и колективни чин у сваком позоришном смислу, специјална награда отишла екипи представе „Три зиме“ у продукцији Академског позоришта „Промена“ из Новог Сада. Представа „Три зиме“ добила је и награду публике са високом оценом 4,89.

Што се тиче аматеске селекције, награда за уметнички дојам представе у целини, за успешно заокружену позоришну целину насталу равноправним, узајамним преплитањем текста, промишљања и игре – жири фестивала МАПА наградио је представу „Паклена поморанџа“ у продукцији Културоциклина из Крушевца, док је награда за редитељско остварење у аматерској продукцији, за креативно суочавање са литерарним предлошком, размаштану игру и поверење указано извођачима, награда припала Душану Благојевићу за режију представе „Лилика“, у извођењу драмског студија гимназије „Стојан Љубић“ из Лебана.

Када је реч о глумачким наградама (4 равноправне награде за глумачка остварења) – Петра Протић добила је награду за улогу Илзе, као и Милица Илинчић за улогу Вендле у представи „Буђење пролећа“ Театра младих „Мишоловка“ из Новог Сада. Такође, глумачке награде припале су и Мартину Томићу и Ивану Димитријевићу за улоге остварене у представи „Паклена поморанџа“ у продукцији Културоциклина из Крушевца.

Специјалне награде у аматерској селекцији отишле су: глумцу Василију Зечевићу, за улоге остварене у представи „Буђење пролећа“ Театра младих „Мишоловка“, глумачком делу екипе представе „Лилика“  у извођењу драмског студија гимназије „Стојан Љубић“ из Лебана, целокупној екипи представе „Посебни“ Гимназије „Лаза Костић“ из Новог Сада, као и целокупној екипи представе „Идентитети“ у извођењу Арт Собе из Зенице.

Фестивал је организован у сарадњи Културног центра Чачак и Позоришно-уметничке лабораторије Пулт из Новог Сада.

Фото: Бус плус продукција