Festival animacije 2021 na turneji

Specijalni program Electronic Theatre donosi najbolje radove sa ovog festivala u Lincu (Austrija), koji se odlikuju umetničkim sadržajem i kulturnim i tehnološkim inovacijama. Program je realizovan u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom iz Beograda.

ULAZ SLOBODAN.

Mesto i vreme:

Mala sala, sreda 25. maj 2022. godine u 20 časova

Ulaz je slobodan.

KAD MORE POŠALJE ŠUMU

Guangli Liu, (Kina, 2020, 21 min)

Guangli Liu se obraća zaboravljenoj istoriji kineske zajednice u Kambodži, koju su Crveni kmeri proganjali, proterali i ubili, i koju je u svemu tome Kine ostavila na cedilu. S obzirom na nedostatak istorijskih snimaka iz zemlje koja je u to vreme bila potpuno zatvorena od spoljnog sveta, Guangli Liu koristi dva veoma kontradiktorna izvora; s jedne strane, režimski propagandni video snimci i, s druge strane, horor slike koje su se širile širom sveta nakon pada režima. Guangli Liu virtuozno prepliće stare snimke sa 3D prikazima iz video igre da bi stvorio jedinstvenu vizuelnu priče.

Slika: Guangli Liu

AIVA

Veneta Androva, (Bugarska, 2020, 13 min)

Bugarska rediteljka Veneta Androva upoznaje nas sa ženom AI umetnicom koju je dizajnirao muški inženjerski tim u ovom fiktivnom dokumentarcu o njenom radu. Film se bavi nedostatkom raznovrsne perspektive u oblasti veštačke inteligencije, koju, iako je uglavnom stvaraju muškarci, prikazuje žene.

Slika: Veneta Androva

$75,000

Moise Togo, (Mali, 2020, 14 min)

Kratki film umetnika rođenog u Maliju, Moise Togoa. Ova 14-minutna animacija, kolaž od crteža, snimljenih elemenata i 3D skenova, bavi se diskriminacijom, sakaćenjem i ritualnim zločinima koje su doživeli albinosi u Africi.

Slika: Moïse Togo

MOZAIK

Imge Ozbilge i Sine Ozbilge, (Turska, 2020, 15 min)

U kratkom filmu Mozaik sestara Ozbilge, Igme i Sine, pratimo tri lika u živopisnom bliskoistočnom gradu koje iznenada napadne čudovište nalik mački. Sestre Ozbilge, poreklom iz Turske, već su dobile Počasno priznanje 2020. za svoj rad #21koko (2019).

Slika: Imge Özbilge and Sine Özbilge