О Културном центру Чачак

Културни центар Чачак је једна од установа културе чији је оснивач Град Чачак и заузима важну улогу у животу грађана, јер својим комплексним и различитим програмским садржајима задовољава већину културних потреба наших суграђана. Културни центар Чачак, основан као Дом културе, је у великој мери иницијатор и креатор културних навика Чачана. Налази се у центру града, у упечатљивом здању од око 4.000м2  корисне површине, ауторском делу загребачког архитекте Луја Шверера из 1970. године. Идеја о изградњи и оснивању Културног центра Чачак родила се крајем 50-их година XX века, после укидања Градског народног позоришта у коме су се одржавале и друге градске свечаности, књижевне вечери, предавања, концерти. Као својеврсни медијатор на пољу културе, тадашњи Дом културе је од почетка рада, 3. децембра 1971. године, до данас, презентовао овдашњој публици бројне позоришне и филмске представе, концерте, изложбе, књижевне вечери, трибине, предавања и многе друге садржаје.

Одлуком одборника Скупштине града Чачка од 1. децембра 2022. године име установе је промењено у Културни центар Чачак.

Основне програмске целине наше установе чине:

-Позоришни програм,

-Ликовни програм,

-Књижевни програм,

-Кутурно-образовни програм,

-Музичко-сценски програм,

-Филмски и видео програм и

-Аматерски и програм за децу и младе.

 

Едукативни садржаји реализују се кроз следеће активности:

-Глумачке радионице,

-Глумачког атељеа,

-Ликовног студија за децу и одрасле,

-Балетског студија и

-издвојеног одељења основне балетске школе “Лујо Давичо” Београд.

Културни центар Чачак посебну пажњу посвећује организацији значајних манифестација, као што су: Међународни фестивала анимације АНИМАНИМА, изложбе Дани фотографије у Чачку, изложба Пролећни анале, Ликовна колонија, Дани за дијалог, као и учешће у многим другим манифестацијама као што су Ноћ музеја, фестивал Карусел, Прича и многи други.

Поред наведених активности наша установа се бави и издавачком делатношћу, а као најзначајнији сегмент овог дела пословања  можемо  поменути часопис за културу и уметност  „Градац“ чији смо суиздавачи.

Осим креирања и презентације културних и уметничких програма, Културни центар Чачак има изузетно успешну сарадњу како са осталим установама културе нашег града, тако и са многобројним међународним институцијама и организацијама, која се огледа кроз заједничку реализацију програма.

У току 2023. године Културни центар Чачак активно ће допринети реализацији пројекта Чачак – национална престоница културе.

Фикус Чачак

У холу Културног центра Чачак расте највећи фикус (Ficus elastica decora) у Србији, а и на Балкану, одрастао у затвореном простору. Фикус чине два стабла чије се крошње у горњим деловима преплићу, при чему образују бујну крошњу, препуну зелене лисне масе. Карактерише га специфичан хабитус, условљен простором у којем расте. Репрезентативан примерак ове тропске биљке стар је 52 године. Садња примерака високих 1,5 м извршена је 1971.године. Фикус Чачак изузетним чине и следеће дендрометријске вредности: висина стабла до крошње – 9м, обим једног дебла – 38цм, дужина крошње – 41м, пречник крошње – 6.м. Полувековни фикус својим раскошним изгледом и димензијама доминира и оплемењује простор у коме се налази и представља својеврсну атракцију. Сврстан је у природно добро III категорије, заштићено од стране Завода за заштиту природе Србије, 13.априла, 2004. год. Поносни смо на свог зеленог суграђанина!