U okviru izložbe „TRAGOVI JEDNOG VREMENA – Filmski plakat 1980-1989“ priređene u saradnji sa Filmskim centrom Srbije, Kulturni centar Čačak vas poziva na specijalni prateći program, predavanje JU FILM: OSAMDESETE, filmologa i filmskog kritičara iz Beograda Ivana Velisavljevića.

Velisavljević je diplomirao opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu i dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti Univerzitetu u Beogradu. Master studije komparativne književnosti završio je, radom iz filmologije, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radio je kao novinar, kolumnista, filmski i književni kritičar, a njegovi filmološki tekstovi objavljeni su u vodećim stručnim časopisima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i u Nemačkoj, Holandiji, Velikoj Britaniji, SAD… Autor je knjige „Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017“ (sa Đ. Bajićem i Z. Jankovićem, Filmski centar Srbije, Beograd, 2017).

I pored nepovoljnih društveno-političkih prilika, u SFRJ je 1980-ih snimljeno 285 žanrovski veoma raznovrsnih filmova. Više o najboljim, najzanimljivijim i najgledanijim filmovima te decenije čućete na predavanju JU FILM.

Mesto i vreme:

Konferencijska sala Naučno – tehnološkog parka, četvrtak 21. mart 2024. godine u 20:00

Ulaz je slobodan.