Ревија документарних филмова са фестивала Beldocs 2023. Смели, аутентични и креативни документарци, филмови који продубљују наше поимање реалности и покрећу друштвено релевантне теме са којима се данас суочавамо.

Место и време:

Мала сала, од понедељка 11. до среде 13. децембра 2023. године у 18:00 и 20:00

Улаз слободан.

Понедељак, 11. децембар

18:00 – Girl Gang, р. Режина Мојрес, Швајцарска, 2022, 98 мин

Четрнаестогодишња Леони је успешна инфлуенсерка која живи на периферији Берлина. Милиони пратилаца је обожавају, а компаније је засипају производима. Када Леонини родитељи открију огроман финансијски потенцијал онлајн активности своје ћерке, убрзо преузимају контролу. Али Леонин живот, диктиран брендовима и притиском да креира садржаје, полако се претвара у тамницу.

20:00 – Потпуно поверење, (Total Trust), р. Ђиалинг Џанг, Немачка, Холандија, 2023, 97 мин

Знање је моћ и држава Кина зна о својој популацији више него што људи знају сами о себи. Потпуно поверење је први значајан филм који интимно портретише храбре људе који живе у оквиру кинеског све више праћеног друштва. Просвећујућа и дубоко узнемирујућа прича о технологији, злоупотреби моћи и (само)цензури, које је пандемија Ковида-19 убрзала.

Уторак, 12. децембар

18:00 – И краљ рече, каква фантастична машина, (And the King Said, What a Fantastic Machine), р. Аксел Данијелсон, Данска, 2023, 88 мин

Филм је роњење у огромном историјском океану медијске културе. Од настанка камере опскуре до снимања првих филмова и проналаска веб-камере до првих виралних видеа, духовит и провокативан документарац трага за успоном културе слике какву познајемо. Нуди симболичну студију о филму и друштвеној историју коју он ствара: шта су последице бивања изложеним милијардама слика које се такмиче за нашу пажњу?

20:00 – 20 дана у Мариупољу, (20 Days in Mariupol), р. Мстислав Чернов, Украјина 2023, 94 мин

Вече уочи руске инвазије на Украјину, тим украјинских новинара ушао је у стратешки источни лучки град Мариупољ. Током опсаде и јуриша, док бомбе падају и када становници беже, а приступ струји, храни, води и лековима је прекинут, једини међународни новинарски тим који је остао мучи се да забележи зверства рата и пренесе своје снимке. Напослетку опкољени руским војницима, они су се склонили у болницу, несигурни како ће да побегну.

Среда, 13. децембар

18:00 – Аполонија, Аполонија, (Apolonia, Apolonia), р. Леа Глоб, Данска, Пољска, Француска, 2022, 116 мин

Талентована Аполонија је рођена у аматерском позоришту у Паризу и одрасла је у уметничкој заједници, живећи потпуно боемским животом. Током година, редитељка Леа Глоб враћала се да сними Аполонију док је ова трагала за својим местом у свету, борећи се са агонијама и задовољствима женскости, везама са другима и сопственим телом и стваралаштвом.

20:00 – Трећиии, (Thiiird), р. Карим Касем, Либан, 2023, 94 мин

У селу у околини Бејрута, ауто-механичар прима многе муштерије којима је потребна поправка кола. Он убрзо схвата да није довољно да поправи само кола, већ треба да поправи и саме муштерије.

(Grand Prix Међународне такмичарске селекције 2023)