Projekcija filma „SVETI PAUK“

Već šestu godinu zaredom, mreža Europa Cinemas udružuje snage sa Creative Europe MEDIA  (programom Evropske komisije koji podržava evropski audiovizuelni sektor) u zajedničkoj organizaciji programa NOĆ EVROPSKOG BIOSKOPA (European Cinema Night). Pet dana projekcija evropskih filmova u bioskopima širom Evrope od 4. do 8. decembra 2023. pod sloganom „Delimo priče koje volimo“. Ova inicijativa ima za cilj da približi Evropu njenim građanima, istovremeno slaveći zajedno bogatstvo i raznolikost evropske filmske kulture, nudeći besplatne projekcije širom kontinenta.

Među 85 ovogodišnjih učesnika su i dva prikazivača iz Srbije, a jedan od njih je i dvorana Kulturnog centra Čačak. Naša publika će imati priliku da vidi sjajni film „SVETI PAUK“ reditelja Alija Abasija. Pozdravnu reč ima Ana Ćosić, predstavnica Media Deska Srbija, a o filmu će posle projekcije govoriti filmološkinja i filmska kritičarka iz Beograda Ivana Kronja.

O filmu „Sveti pauk“: Novinarka Somajeh odlazi u iranski sveti grad Mašhad sa ciljem da istraži smrt prostitutki iza kojih stoji serijski ubica, koji veruje da je njegova misija da očisti svet od grešnica. I dok se približava razotkrivanju njegovih zločina, Somajeh shvata da mnogi ubicu smatraju za heroja. Film je zasnovan na istinitoj priči o “Pauku ubici” Saidu Haneiju, koji je ubio 16 žena između 2000. i 2001. godine. Ovaj uzbudljiv kriminalistički triler podiže optužnicu protiv društva u kom je gruba pravda neretko životna činjenica.

Igraju: Alis Rahimi, Zar Amir Ebrahimi, Mehdi Badžestani, Araš Ashtiani, Nima Akbarpur, Sara Fazilat

Režija: Ali Aabasi

Produkcija: Danska, Nemačka, Francuska, Švedska, Jordan Italija, 2022, 118 min

Mesto i vreme:

Velika sala, sreda 06. decembar 2023. godine u 19:30

ULAZ NA PROJEKCIJU JE SLOBODAN. BESPLATNE KARTE SE MOGU PREUZETI NA BILETARNICI.

Učestvuju: Danijela Kovačević Mikić, Biljana Paunović, Ljiljana Ranković, učenici čačanskih srednjih škola i autorka