Premijera ruskog filma o Čačku

Ruska umetnička kolonija „Različiti svetovi” se organizuje u Čačku od 2018. godine uz podršku grada Čačka i u saradnji sa Kubanjskim državnim univerzitetom iz Krasnodara (Rusija).

Tokom ovih pet godina ruski umetnici su bili gosti našeg grada i inspirisali se prirodom, ljudima i kulturom Srbije i Čačka, a potom svoje utiske nosili sa sobom u Rusiju i dalje prenosili lep glas o našem gradu i zemlji.

Zahvaljujući saradnji sa njima i profesorki dizajna Jeleni Morozkinoj, koja organizuje svoje kolege u Rusiji, i našem udruženju „Ksenija-ruski jezik”, 2020. i 2021. nastale su i info-table posvećene istorijskim ličnostima našeg grada.

Iz tog iskustva, 2022. godine, odlučili smo da tu umetničku koloniju posvetimo isključivo istoriji Srbije i Čačka. Tako je i nastao film mlade rediteljke Like Arhangeljse – „Različiti svetovi” koji prati rad umetnika u Čačku, njihov prijem kod nas, kao i obilazak Srbije. Učesnici obe strane – i srpske i ruske, u filmu su iskazali svoje utiske, sličnosti i razlike Srbije i Rusije, a sve sa ciljem da se naše dve kulture još više približe.

Mesto i vreme:

Mala sala, četvrtak 20. jul 2023. godine u 18:00

Ulaz je slobodan.