Kupljene ulaznice za opersku predstavu Orfej i Euridika, koja je trebalo da bude izvedena 9. novembra na Velikoj sceni Doma kulture Čačak, a koja je otkazana zbog opravdanih razloga, mogu biti vraćene na blagajni Doma kulture svakog radnog dana od 9 do 20 časova.

Povodom otkazivanja za sinoć najavljene operske predstave Orfej i Euridika Narodnog pozorišta u Beogradu, Dom kulture Čačak obaveštava javnost da je posredstvom medija imao informaciju da će, zbog radova na gasnim instalacijama, grejanje velike sale sigurno biti u funkciji od 18 časova. U skladu sa tim, izvođači su bili u potpunosti pripremljeni i kompletna scenografija postavljena, ali pošto i posle predviđenog vremena grejanja u zgradi nije bilo, direktorka i producentkinja Opere Narodnog pozorišta odlučile su da predstava ne bude odigrana, jer nisu želele bilo kakvu vrstu improvizacije, već profesionalni nastup u skladu sa renomeom ove ustanove. Takođe, u datim uslovima je postojala i mogućnost povrede balerina, kao i neadekvatana upotreba i zvuk gudačkih instrumenata. Sa druge strane, u interesu Doma kulture Čačak svakako nije bilo i da posetioci sede u hladnoj sali pa je epilog svih ovih okolnosti bilo otkazivanje predstave.
Uz iskreno izvinjenje vernoj publici, obaveštavamo javnost da ćemo sledeće sedmice izdati saopštenje o proceduri vraćanja kupljenih ulaznica za operu Orfej i Euridika.
Hvala na razumevanju.

Opera (Kristof Vilibald Gluk)

Solisti, Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu izvešće najpopularnije Glukovo delo, operu Orfej i Euridika, zasnovanu na antičkom mitu o tragičnoj ljubavi koja odiše “plemenitom jednostavnošću” i u muzici i u drami.

Orfej je bio mitski pevač i pesnik. Njegova žena, nimfa Euridika, umrla je od ujeda zmije nedugo pošto su se uzeli. Orfej je bio toliko skrhan da je odlučio da siđe u donji svet ne bi li uspeo da je vrati. Začaravši ih svojom lirom, dozvolili su mu da Euridikinu dušu izvede na svetlost dana i tako je oživi, ali pod uslovom da se nijednom ne okrene za njom pre nego što izađu. Zbunjen i pod pritiskom, ne prepoznajući Euridiku u sablazni čije je kretanje osetio iza sebe, ipak se okrenuo i tako drugi put izgubio svoju voljenu…

Mesto i vreme:

Velika sala, sreda 09. novembar 2022. godine u 20:00 časova

Cena ulaznice je 1500 dinara.