АНИМАНИМА

Међународни фестивал анимације

Међународни фестивал анимације АНИМАНИМА је основан 2007 године под окриљем чачанског Дома културе, а у сарадњи са студијем за дизајн Метаклиника из Београда. Манифестација је замишљена као платформа за промоцију и афирмацију уметности анимираног филма и као место сусрета и комуникације креативних личности у овој стваралачкој области из целог света.

Први уметнички директор АНИМАНИМЕ био је Динко Туцаковић (1960-2013), знаменити директор музеја Југословенске кинотеке у Београду. Функцију уметничког директора 2011. године преузео је Милен Алемпијевић, уредник филмског програма Дома културе у Чачку.

Окосницу програма АНИМАНИМЕ чини такмилчарски програм који се одвија у две категорије, 1) главни такмичарски програм кратких анимираних филмова и 2) такмичарски програм кратких анимираних филмова за децу. Оба програма се жирирају, а чланове жирија чине професионалци из области анимараног филма: редитељи, аниматори, едукатори, новинари и публицисти, организатори фестивала и други. АНИМАНИМА додељује награде о којима одлучује стручни жири. Велика награда фестивала (Гранд приx) носи назив „Златни штифт“ и додељује се најбољем филму у главном такмичарском програму. Аутору најбољег филма у такмичарском програму филмова за децу припада награда „Перископ“.

Поред такмичарског програма, АНИМАНИМА има још неколико стандардних програмских целина, као што су Портрет аниматора (ауторска ретроспектива), Школа у гостима (избор филмова насталих на студијском програму неког европског или светског универзитета), Студио у гостима (избор филмова из рецентне продукције неког студија анимације), Дуги метар (ревијални програм дугометражних анимираних филмова), Благо архива (кинотечки материјал из целог света), као и читав низ специјалних пројекција посебно припреманих за појединачна фестивалска издања. Саставни део фестивала су и пратећи програми, 1) едукативни, који се састоји из радионица анимације (wорксхоп) и едукативно-презентационог дела на коме се представљају гости фестивала, 2) изложбени (стрип, илустрација, графички дизајн), 3) концертни (наступи музичких група различитих жанрова), 4) мултимедијални догађаји.

Гости досадашњих фетивала била су и нека од познатих имена свестске анимацијске сцене: Жорж Швицгебел (Швајцарска), Пјотр Сапегин (Русија), Андреас Хикаде (Немачка), Џоан Грац (САД), Коџи Јамамура (Јапан), Стивен Волошин (Канада), Томас Ренолднер (Аустрија), Изабела Плућинска (Пољска)…

У оквиру обележавања 10. фестивалског издања АНИМАНИМА је 2016 објавила и посебно ДВД издање, насловљено „После 2000-е: Савремена српска анимација“ са радовима позатих српских аниматора. Бонус материјал овог издања су фестивалска промотивни видеа, кратке анимације које су специјално за АНИМАНИМУ израђивали познати домаћи аниматори (Милош Томић, Милош Гојковић, Крунослав Јовић, Игор Ћорић, Иван Стојковић и други).

АНИМАНИМА се од оснивања одржава у организацији Дома културе и под покровитељством Министарства културе Републике Србије. Све релевантне информације у вези са фестивалом могу се пронаћи на сајту манифестације:
www.animanima.org