У петак, 3. јуна  2022.године у Никшићу су закључени споразуми о културно пословној и међународној сарадњи  између Никшића и Чачка.

Споразуме су потписали Радинко Крулановић, директор Никшићког позоришта, Миодраг Чизмовић директор Јавне установе „Захумље“ и  Радисав Луковић, директор Дома културе Чачак.

Циљ потписаног споразума је да културне институције два града отворе своја врата за ствараоце и културне посленике и покажу да култура оплемењује, обогаћује и уједињује људе.

„За културу не треба да постоје границе, не треба да буде препрека, него треба да се дели да би је имало што више, да би је умножавали. Бавимо се свим врстама уметности. У нашој установи заступљени су књижевни програм, ликовни, културно–образовни, филмски, позоришни и музички програм, као и едукативни садржаји из области балета, глуме и ликовне уметности… Све оно што чини културни живот једног града налази се под нашим кровом, а све те програме можемо организовати и  показати нашим пријатељима у Никшићу“, казао је том приликом Радисав Луковић, директор Дома културе Чачак.

„Ово је увертира за нешто што ће се лепо дешавати не само на пољу културе него и на пољу два града. Да радимо, да се повезујемо, да једни другима омогућујемо да растемо, да будемо бољи него што јесмо“, рекао је Радинко Крулановић.

Потписници споразума су истакли да сарадња неће подразумевати само гостовања уметника из Никшића у Чачку и обрнуто, већ и реализацију заједничких програма.

Потписивању су присуствовали и градоначелник Никшића Марко Ковачевић, као и Дражен Папић, представник Културног центра Нови Сад, града који је ове године Европска престоница културе, а информацију о закључењу споразума пренели су сви црногорски медији.