15. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ АНИМИРАНОГ ФИЛМА

Обавештење за медије

Фестивал аниманима Аниманима 2021 одржаће се  од 4. до 6. новембра, у организацији Дома културе Чачак и под покровитељством Града Чачка и Министарства културе и информисања. Због нестабилне епидемиолошке ситуације, Аниманима очекује своје гледаоце у дигиталном простору, јер ће 15. фестивалско издање бити у онлајн формату.

Фестивалски програм „На танком леду: Kо се то тамо смеје?“ доноси колекцију анимираних комедија, а ревија „Под кожом: Пут до скривених места“ анимиране радове испуњене саспенсом и неочекиваним наративним разрешењима. Филмови младе аниматорке из Украјине која живи и ради у САД, Нате Метлук, биће тема програма „Упознајте аниматора“. У духу своје генерације, иронично али критички, она посматра савременог човека и свет који га окружује. Тај исти свет нашег модерног доба који, све чешће, пати од својих неуроза и неуралгија, описују и филмови из колекције канадског онлајн видео портала STASH из које смо начинили избор под заједничким насловом „Стање (не)равнотеже“.

Сећање је крхко као и сам људски живот, свака белешка је драгоцена, а ову претпоставку поткрепљује и циклус документарних анимираних филмова из програма „Animanima.DOCS“. Препоручујемо и занимљиве теме онлајн презентера Милоша Томића (Србија), Ајзака Kинга (Kанада), Лее Видаковић (Србија), Kокеа Риобоа (Шпанија) и Саве Живковића (Србија), чије ће видео презентације бити доступне током фестивалских дана на Аниманиминој платформи. Програми O!PLA и CEE ANIMATION понудиће остварења младих аутора из Централне и Источне Европе. И најмлађи љубитељи анимације (7+) имаће свој дигитални кутак на Аниманими. Једини програм у физичком простору биће изложба насловница словеначког стрип магазина СТРИПБУРГЕР.

О условима коришћења видео платформе, и свим програмима, детаљније информације на фестивалском сајту. Аниманима број 15, од 4. до 6. новембра, виртуално али незаобилазно место за све љубитеље анимације!